Utánpótlás évértékelő

Hits: 230
Utánpótlás évértékelő
Székely István, a KK Ajka SE klubigazgatója értékelte az utánpótlás csapatok 2023/24-es szezonját:

„A KK Ajka életében tavaly nyáron nagy átalakulás ment végbe. Az ATSE és a KK Ajka fúziójának eredményeképpen 12 utánpótlás korosztályba tudtuk benevezni csapatainkat. Az edzői és technikai stábot sikerült úgy kialakítani, hogy minden korosztályunk felkészítése és versenyeztetése zökkenőmentes legyen.

A legkisebbek esetében új versenyeztetési gyakorlattal (sulikézi fesztivál I. és II. korcsoportban) egy rugalmas rendszert kaptunk a Magyar Kézilabda Szövetségtől. Sövegjártó Rita és Pelikán Milán edzők nagyszerű munkát végeztek a koedukált korosztállyal, ahol elsősorban a toborzás és a játék megszerettetése a célunk.

Leány U10 csapatunk Klespitz Róbert vezetésével 10 mérkőzésen vett részt az idény során és az eredményt ugyan nem számolják még ebben a korosztályban, lányaink nagyon sokat fejlődtek ebben az évben.

Leány U11 csapatunk Bánhelyi Nóra irányításával 12 mérkőzésen szerepelt a bajnokság során, a nagy létszámunk ebben a korosztályban kiemelendő.

Leány U12 csapatunk 20 mérkőzésen szerepelt, ebből 13-at sikerült megnyerniük, Kiss Adrienn edzőnő tavaly nyári érkezésével új színt hozott a csapat életébe és alapos felkészítő munkát végzett, aminek egy nagyszerű közösség lett az eredménye.

Leány U14 csapatunk Vikor Ferenc kezei alatt dolgozott ebben az évben, ahol folyamatos nehézségekkel kellett szembenéznünk. Az iskolai elfoglaltságok sok esetben nehézkes kiállásokat okoztak az egyébként is alacsony létszámú csapatban. Ennek ellenére a lányok kitettek magukért és 20 mérkőzésükből 5-öt sikerült megnyerniük. Ebből a korosztályból többen részt vesznek a KK Ajka Alközpont programjában, ahol kiemelt képzést kapnak a legtehetségesebb gyerekek. További dicséret ennek a csapatnak, hogy többen az U17 csapatunk mérkőzésein is hasznosan játszottak, ahol bronzérem került a nyakukba.

Leány U17 csapatunk Jaksics Rebeka vezetésével egészen elképesztő idényt produkált. Alacsony létszámú csapatként az egész évet végig küzdve, 22 mérkőzésből 17-et megnyerve, végül egy bravúros idegenbeli döntetlennel megszerezték a Bronzérmet. Ezzel a KK Ajka női szekciójának első érmét szerezték meg ebben a korosztályban!

Külön dicséretet érdemel, hogy a korosztályból többen az U19 ezüstérmes csapatunkat is erősítik. Perger Kitti és Krápicz Kata pedig a felnőtt női NB2 csapatunkban is bemutatkozott.

Leány U19 csapatunk 22 mérkőzésből 15-öt megnyerve szintén a bravúros harmadik helyen végzett. Klespitz Róbert vezetőedző hamar megtalálta a közös hangot a fiatal Hölgyekkel, akik közül többen a felnőtt női csapatunkban is szerepeltek.

Fiú U11 csapatunk Nagy Martin Olivér személyében egy pályakezdő edzőt kapott, aki férfi felnőtt csapatunk meghatározó védőjátékosa. Olivér gyermekközpontú szemlélete és a sportág iránti elhivatottsága egy szép első évet eredményezett. 12 mérkőzésen szerepeltek, az eredményjelzőt ebben a korosztályban sem használják, de a srácok óriási elánnal vetik bele magukat az edzésekbe és a mérkőzésekbe.

Fiú U12 csapatunk Heizer László és Zeitler Tibor irányításával 20 mérkőzéséből 7-et megnyert. Ebben a csapatban szintén nagyszerű közösség alakult, az edző-játékos-szülő kapcsolat példásan működik.

Fiú U13 csaptunk szintén friss diplomás edzővel, Buri Attilával indult neki a bajnokságnak. Attila súlyos térdsérülése a felnőtt férfi csapatunkban nagy hátrányt jelentett, azonban így teljes elánnal az edzői tevékenységre tudott összpontosítani. Nagyszerű edzéseket tartva, a mérkőzéseken Zeitler Tibor segítségével 21 mérkőzésen 7-szer hagyták el győztesen a pályát.

Fiú U15 gárdánk vezetőedzője Jávor Sebestyén már második éve dolgozik a korosztálynál. Férfi felnőtt csapatunk kiváló játékosa csapatával remekelt az idén, 20 mérkőzésükből 9-et megnyerve a felsőházi rájátszás 4. helyét szerezték meg.

Fiú U18 együttesünk John András irányításával a tavalyi szezonban ezüstérmet szerzett. Magasan volt tehát a mérce annak fényében, hogy a csapat átalakult a korosztályváltás miatt. Végül áldozatos munkával és remek véghajrával pontazonosság alakult ki a bajnoki címért folytatott harcban. Az egymás elleni eredmény nem nekünk kedvezett, így ezüstérem került a fiúk a nyakába.

Fiú U20 csapatunk Poór Tamás irányításával szintén generációváltáson ment keresztül. A fiatal keret jó tapasztalatot szerezett az országos II. osztályban, ahol a 9. helyen végeztek. Az eredmény alakulhatott volna jobban is, több mérkőzésen kiélezett végjátékban veszítettünk fontos pontokat.

Külön szeretném kiemelni a Galler Roland, Borsos Sándor és Végh Balázs technikai vezetőink kiváló munkáját. Tavaly nyáron több mint 100 játékost igazoltunk át zökkenőmentesen az ATSE egyesületből a KK Ajkába. Mind a 12 utánpótlás csapatunk ellátása, utaztatása, versenyeztetése hibátlanul sikerült.

Összességében az első „közös” évünk nagyszerű eredménnyel és sok-sok sportélménnyel gazdagított minket. A következő évben a Magyar Kézilabda Szövetség átszervezi az utánpótlás versenyrendszert. Ennek következtében kevesebb csapatunk lesz, ami némi átszervezést igényel majd, viszont minden korosztályban nagy létszámban tudunk játszani.

Az eredményes évet ezúton is szeretném megköszönni legfőbb támogatóinknak, a Szülőknek, hiszen az ő áldozatos tevékenységük a legnagyobb támaszunk.

Köszönöm továbbá a Sportváros Nonprofit Kft.-nek, a közvetlen támogatásukat, illetve a létesítmények és a buszok kifogástalan minőségű rendelkezésre állítását.”

 

Edzőink is értékelték az utánpótlás csapataink 2023/24-es szezonját:
Alsó tagozatosok - ovisok

Sövegjártó Rita, vezetőedző: „Az alsó tagozatos kezdő kézilabdázni vágyókkal foglalkoztam ebben a szezonban. Jó hangulatban teltek az edzések. Sajnos a sok betegség, iskolai programok néha apró visszalépéseket eszközöltek. DE! Hatalmas öröm és büszkeség, hogy több, mint 10 olyan sportoló érkezett idén, akiket pár hónap felzárkóztatás után "feljebb tudtam" küldeni a FU11, LU10, LU11-es csapatainkba, ahol kitűnően megállták a helyüket. (Persze ez köszönhető volt Tibi bácsi munkájának is). Év végére mindenki megtanulta a labda fogás, elkapás, dobás alapjait. Ismerjük a kézilabdás kisjátékokat. Minden gyermek nagy mosollyal érkezik, verejtékes hajjal és megelégedve távozik. Külön öröm, hogy 6 óvodás is becsatlakozott ebben az évben, akiknek fejlesztésével Milán bácsi is segített. A szünetre mindenkinek jó pihenést kívánunk! Jövőre ugyan ekkor lelkesedéssel várjuk a kézilbdázni vágyókat! Hajrá Ajka!”

Leány U10

Klespitz Róbert, vezetőedző: „Az U10-es kislányoknál az idei évben a sportág megszerettetése, illetve az alap technikai dolgok elsajátítása voltak a fő célok. Úgy vélem, ha a szezon egészét nézzük szemmel látható a fejlődés, hogy honnan hová jutottunk. Gondolok itt egyéni szinten a labdatechnikai elemekre, cselezésekre, lövésekre, de legalább ennyire fontos az is, hogy a szabályokkal is pontosan megismerkedtünk, s azokat legjobb tudásunk szerint be is tartottuk. Csapatszinten pedig a védekezésünket emelném ki, nagyon jó volt látni ahogy folyamatosan fejlődtünk ebben is. Bízom benne, hogy a jövőben is ennyire fogékonyak lesznek az új dolgok megtanulására a lányok, és ugyanilyen lelkesedéssel folytatják ezt a sportot. Köszönöm szépen a szülők egész éves támogatását, nekik is nagy érdemük van ebben a fejlődésben!”

Leány U11

Bánhelyi Nóra, vezetőedző: „A lányok többségével már 2 éve dolgozom. Jó látni az elmúlt évek alatt a fejlődést. Amikor hozzám kerültek még U10-ben kezdtük a szezont kispályán, kiskapura. Majd következett egy nagyobb feladat, hiszen belecsöppentek az “igazi” kézilabda rejtelmeibe. A szezon kezdetén többen csatlakoztak a csapathoz újként és úgy gondolom kezdenek nagyon jól felzárkózni azokhoz a lányokhoz, akik már picit régebb óta kézilabdáznak versenyszerűen. A hangulat és a közösség is jó a csapatban, ami remélem így fog maradni a jövőben is. Most még pár alkalommal játékos edzésekkel zárjuk az elmúlt hónapokat, majd kezdődhet nekik a pihenés. Augusztus végén újra találkozunk és újult erővel állunk neki a közös munkának és az előttünk lévő szezonnak.”

Leány U12

Kiss Adrienn, vezetőedző: „A 13 fős LU12- es csapatot 2012-es és 2013-as születésű lányok fel-fele arányban alkotják. A közös munkát augusztus végén kezdtük el és folytattuk heti 3 edzéssel egész évben. A lányok a szorgalmukkal, lelkesedésükkel, hozzáállásukkal és a ragyogó szemeikkel hamar belopták magukat a szívembe. Azt tartottam szem előtt, hogy a korosztálynak és az életkori sajátosságoknak megfelelő képzést kapjanak a gyerekek. Amellett, hogy még jobban megszeressék a kézilabdát, az általános- és kondicionális képességfejlesztés, illetve a technikai elemek elsajátítása volt a fő cél ebben a szezonban. A hatékony edzésmunka hétről-hétre, fordulóról-fordulóra meglátszódott a játékosokon, sokat fejlődtek, mind egyéni, mind csapat szinten is. Mérkőzéseken a kiváló egyéni teljesítmények mellett megjelentek a társas kapcsolatok is, ami bíztató a jövőre nézve. Fantasztikus gyerekeim vannak, akik szeretnek kézilabdázni, és akik előtt szép kézilabdás pályafutás állhat! Gratulálok a lányok egész éves munkájához, büszke vagyok rájuk! Köszönöm mindenkinek, aki segítette a Csapatot a munkájával, köszönjük a Szülőknek az egész éves támogatást!”

Leány U14

Vikor Ferenc, vezetőedző: „Az idei szezonban kaptam meg a lány U14-es csapatot, mellyel nagy reményekkel kezdtem el dolgozni tavaly augusztusban, annak reményében, hogy az eddigi komfortzónájukból sikeresen kimozdítva a lányokat, egy olyan csapatot tudjak kialakítani, ami a jó hangulat mellett folyamatosan tud fejlődni, előre lépni, ami győzelmekben, sikerélményekben is megmutatkozik. Így 10 hónappal később elmondhatom, hogy fejlődni ugyan fejlődtünk egyéni és csapatszinten is, viszont maradt bennem hiányérzet mind a fejlődés mértéke, mind az oda vezető útban is, de a lehetőségeikhez mérten a lányok mindent beleadtak a mérkőzéseken és így tudtunk több mérkőzésen is nálunk előrébb tartó csapatokkal szoros első félidőt játszani, illetve néhány mérkőzést meg is tudtunk nyerni. Augusztustól, ha azzal a lelkesedéssel tudunk tovább menni, mint ami az őszi szezonban volt jellemző a lányokra, akkor ez egy jóval sikeresebb szereplés is lehet jövőre, immáron az U15-ös csapattal. A mögöttünk hagyott szezont köszönöm a lányoknak, a nyári szünethez sok pihenést és feltöltődést kívánok, az augusztusi edzéseken pedig folytatjuk az elkezdett munkát!”

Leány U17

Jaksics Rebeka, vezetőedző: „Kemény munkával kezdtük meg az alapozást, mindenkin látszott az elszántság ezzel az évvel kapcsolatosan. Az első ellenfelünk a Veszprém csapata volt, mérhetetlen izgalom volt a lányokban, mint kiderült nem nyertek meccset meg ellenük a korábbiakban, bravúr győzelemmel sikerült legyőznünk őket. A kezdő lendület a lányoknál nem akadozott egy percig sem ebben a hosszú szezonban. Voltak nehézségeink, mint sok csapatnál, hullámvölgyek is érintettek minket. De mindig kilábaltunk ezekből hamar. Bebizonyították ezek a lányok, hogy tudnak helyettesíteni fontos hiányzó láncszemeket a csapatból, volt olyan mérkőzés, ahol szinte csere nélkül kellett eljátszaniuk, szívvel, lélekkel küzdöttek 60percig. Köszönet jár az U14-es játékosoknak, akik segítettek nekünk, tudtunk többen edzeni és mérkőzéseken is több variációs lehetőségünk volt így. Összességében elégedett vagyok a 3. helyünkkel, ez a realitás. Nagyon nagy szó, hogy mindössze 2 csapat tudott minket megverni idén. Köszönöm az idei munkát a lányoknak, merhetetlenül büszke vagyok rájuk és arra, hogy ők az én csapatom.”

Leány U19

Klespitz Róbert, vezetőedző: „Heti 3 edzés mellett, augusztus elején kezdtük meg a közös felkészülést a szezonra. A bő egy hónap alatt úgy gondolom sikerült megfelelő állapotba kerülnünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. 1 hónap elteltével 4 győzelemmel álltunk a tabella első felében, ezeken a mérkőzéseken magabiztos győzelmeket arattunk és csapatként sikerült dolgoznunk az esetleges nehezebb helyzetekben. Az első gyengébb produkciónkra sajnos a legfontosabb meccsen került sor, hazai pályán az akkor még szintén veretlen Büktől kaptunk ki, túlzóan nagy különbséggel. Ebből azonban talpra tudtunk állni, s 3 fontos meccset sikerült megnyernünk magabiztosan, viszont Sárváron talán a szezon legrosszabb játékával szenvedtünk fájó vereséget. Ezen a mérkőzésen már nem számíthattunk egyik kulcsjátékosunk, Baracska Alexa játékára, aki sajnos keresztszalagszakadást szenvedett, s egész évre kiesett. Az őszről még egy mérkőzést emelnék ki, az ETO elleni idegenbeli meccsünket, ahol nagyon foghíjas kerettel sikerült értékes 1 pontot szereznünk… Tavasszal az első vereség sajnos korábban jött, a Mosonmagyaróvár otthonában kaptunk ki 1 góllal, majd Bükön a meccsütközések miatt szinte csak serdülőjátékossal felállva 55 percig meccsben voltunk, de a végén 3 góllal alulmaradtunk. Látszott, hogy a reális célunk az ezüst vagy a bronzérem lehet idénre. Sajnos az ezüstcsatára sérülések, betegségek és egyéb okok miatt megint csak foghíjasan tudtunk készülni, belső posztos csere nélkül végig játszva a mérkőzést kaptunk ki Celldömölkön, így a bronzéremért kellett csatáznunk a maradék 4 meccsen. A Sárvár elleni szoros vereség viszont már azt jelentette, hogy az utolsó 3 meccsen nem hibázhattunk. Minden elismerésem a csapaté!! Nagyrészük érettségi mellet, másik részük a serdülő bajnokság meccsei mellett abszolválta sikerrel ezt a 3 meccset, ezzel megszerezve a bronzérmet! A szezonban a védekezésünkre nem lehetett nagyon panasz, szerintem a bajnokság egyik legjobbja volt a mienk, a serdülőből feljátszóknak köszönjük a segítséget, illetve ez nekik is egy jó fejlődési lehetőség volt a jövőre nézve. Külön öröm, hogy több ifjúsági játékos is bemutatkozott a felnőtt csapatban is, remek hír ez az ajkai kézilabdának! Köszönöm szépen Mindenkinek az egész éves munkáját, a szülőknek a támogatást, szurkolást! A kiöregedő játékosoknak további sok sikert kívánok, bármerre is sodorja őket az élet! A nyárra pedig jó pihenést Mindenkinek! Hajrá Ajka!”

Fiú U11

Nagy Martin Olivér, vezetőedző: „A srácokkal az év elején frissen ismerkedtem meg és kezdődött a közös munka. Egytől egyig készséges és ügyes gyerekekkel kerültem össze. Edzésről edzésre és fordulóról fordulóra ügyeskedtek és nagyon sokat fejlődtek az év során. Külön öröm volt számomra, hogy év közben sok új kézilabdázni vágyó srác csatlakozott hozzánk és sokan ismerték meg a kézilabdázást más egyéb aktívan űzött sportágaik mellett. Nagy hangsúlyt fektettünk a technikai képzésre, ami véleményem szerint kulcsfontosságú ebben az időszakban náluk. Ennek úgy gondolom, hogy meg is lett az eredménye, nagyon sok dologban léptünk előre és sajátítottak el olyan dolgokat a gyerkőcök, ami nagy hasznukra lehet a későbbiekben. Ahogy azt már említettem a szezon során sokszor, büszke vagyok a fiúkra! Reményeim szerint folytatjuk a közös munkát és megmérettethetik magukat jövőre az U12-es bajnokságban. Köszönöm srácok ezt a szuper szezont! Csak így tovább!”

Fiú U12

Heizer László, vezetőedző: „Az idei szezon elég felemásra sikerült. A szezon elejét egészen jól kezdtük, viszont a második forduló után visszaestünk, mind egyéni, mind csapat szinten! Nehéz volt felépíteni magunkat, de úgy gondolom, hogy ez maximálisan sikerült, hiszen a szezon utolsó mérkőzései sikerültek a legjobban, mind az egyéni teljesítmények, mind a csapat összjátéka szempontjából! Külön öröm számomra, hogy mindenki sokat fejlődött egyénileg, és az év közben érkező srácok is gyorsan beilleszkedtek, és fontos részei lettek kis csapatunknak! Még hosszú út áll előttünk, de úgy gondolom, hogy jó úton járunk! Köszönöm a srácok nevében is a szülők alázatos munkáját és azt, hogy mindenben támogattak minket! Hajrá Ajka!”

Fiú U13

Buri Attila, vezetőedző: „Edzőként az első szezonomat töltöttem el az U13-as csapat mellett. Elindultunk egy szintről közösen év elején és a szezon közben folyamatosan együtt fejlődtünk. Az edzések nagyon jó hangulatban teltek és ez nagyban megkönnyítette a dolgunkat. Mérkőzésről mérkőzésre egyre láthatóbbá vált a fejlődés, amit elértünk. Ezért az előre lepésért nagyon sokat dolgoztak a fiúk. Szeretném megköszönni elsősorban a Srácoknak a beletett munkát és a nagyon sok segítséget Tibi bá-tól és Heizer Lacitól. Jó pihenést kívánok a nyári szünetre! Hajrá Ajka!”

Fiú U15

Jávor Sebestyén, vezetőedző: „Büszke vagyok a fiúkra! Rengeteget dolgozunk és szerencsére elmondhatom, hogy ebben mindenki partner. Hihetetlenül sokat fejlődött mindenki tavalyhoz képest és ezt csak magunknak köszönhetjük. Míg tavaly éppen lecsúsztunk a felsőházról, idén U15-ben sikerült, ahol egy viszonylag közepes negyedik helyezéssel zártuk a 2023/24-es szezont. Kezd összeérni a csapat és látom, hogy egymásért is küzdenek a srácok. Idén volt pár érkező és természetesen pár távozó is, de összességében ez egy jó közösség. Köszönöm nekik is és a szülőknek is ezt a szezont hiszen nélkülük nem ment volna.”

Férfi U18

John András, vezetőedző: „Hét csapatos bajnokságban kezdtük meg a szereplést szeptemberben. Egy viszonylag stabil őszi szezont sikerült futnunk, ahol 12 meccsből 8-on győztesen hagytuk el a pályát, így sikerült bekerülni a felsőházi rájátszásba. Itt tavasszal még magabiztosabb teljesítményt tudtunk kihozni magunkból és 6 mérkőzésből 5-ször sikerült megszerezni a 2 pontot, így tavalyhoz hasonlóan újra ezüstérmet akasztottak a nyakunkba. Rendkívül büszke vagyok a srácokra és ők is büszkék lehetnek magukra. Sokat tettek bele egész évben, többen az U20-as csapatunkban is játszottak hétről hétre, ami elég megterhelő volt, de helyt álltak minden szinten. Gratulálok a csapatomnak, igazi férfimunka volt! Hajrá Ajka!”

Férfi U20

Poór Tamás, vezetőedző: „A felkészülést augusztus elején kezdtük, heti három - négy edzéssel készültünk a szeptember közepén kezdődő szezonra. Az edzéslátogatottság az elején változó volt, de miután belerázódtunk a munkába, az ifjúsági és serdülőkorú játékosokból álló csapatunk stabil 12 – 14 fős létszámmal készült az ifjúsági másodosztály küzdelmeire. A bajnokság során – edzői munkám során ilyennel még nem találkoztam – különböző okok miatt egyetlenegy alkalommal sem tudtunk felállni teljes kerettel. Ennek ellenére a célul kitűzött bennmaradást sikerült elérnünk, azzal együtt, hogy ellenfeleinknél jóval fiatalabb kerettel vettük fel a küzdelmet a mérkőzéseken. Az összecsapások többségére jellemző volt, hogy 45 – 50 percen keresztül az élmezőny csapataival is felvettük a versenyt, ám a mérkőzések végére fizikai fölény néha felőrölt minket. Azonban dicséret illeti a srácokat, mert becsülettel végig dolgozták az idényt, egy pillanatra sem adták fel. Általában hazai pályán nyújtottunk jobb teljesítményt, de az utolsó fordulóban idegenben is sikerült pontot szereznünk, egy dobogóra pályázó csapat ellen. Összességében hasznos évet töltöttünk együtt, fizikálisan és taktikailag is sokat fejlődött csapatunk, s ez az egyéni teljesítményekben is – igaz hullámzóan – de megmutatkozott. Ha tovább tudjuk vinni ezt az irányvonalat, meggyőződésem, hogy a következő évben a kilencedik helynél biztosan előrébb fogunk végezni, s egyénileg és csapatként is tovább tudunk fejlődni. Végezetül megköszönve a srácok munkáját, jó pihenést kívánok nekik! Természetesen köszönet illeti a szülőket, akik lehetővé tették, hogy a tanulás mellet a fiatalok egy jó közegben sportoljanak, illetve köszönjük szurkolóinknak is, hogy kilátogattak a mérkőzéseinkre! Kellemes nyarat mindenkinek!”

Támogatóink